Follow Button
Dashboard Button
Back to top
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, January 1, 2013

My Not So New Year's Resolution

fireworks, Happy new year, new year celebration


                                                       “ We will open the book. Its pages are blank. 
                                                        We are going to put words on them ourselves.
                                                                  The book is called Opportunity 
                                                            and its first chapter is New Year's Day.”


Nota Tersepit : Zeriously aku baru perasan yang entry aku kali ni dah macam karangan BM tingkatan 4 kelas sains ok. So bacalah dengan pasrah ye + tahun ni aku juga berazam untuk update this blog at least once a week. Hopefully it works XD


Assalamualaikum & Happy 2013 to all of u guys!  :-)

          Actually i was thinking, is that necessary for me to write my so called " Azam Tahun Baru " untuk tatapan umum because my resolutions almost the same for every year. Kinda lame right haha. This gonna be my first time writing about this thing & im hoping that after publishing this entry, im not like hangat² tahi ayam or in english we called it as chicken poopsy shits i guess. Whateva

           Kalau sebelum ni bila nak masuk tahun baru je mesti akan terkeluar azam² yang entah datang dari mana dan agak sukar untuk direalisasikan.. nak pergi Disneyland lah.. DSLR baru pon ok jugak.. i-phone 5s pun boleh... ended up NOTHING! So this year my Main Resolution is to be good in Time Management.

         In order to have a good time management, we need a Good Sleep which means masa tidur tu kenalah cukup yer, 8 hours of sleep is good enought for adults.

sleeping, emo, tattoo, sleepy

          Aku selalunya tidur kurang 5 jam sehari, tidur lambat mostly bukanlah sebab study or buat assignments, tapi sebab sibuk mengkhatamkan benda² lagha yang x ada dalam silibus pun. Kalau setakat supernatural tu 3 season sehari je aku khatamkan. Selalunye budak² U ni suka sangat layan Running Man sampai lebam, pastu main dota sampai x ingat dunia, bila dah boring stalk crush erghh. Bile fikir² balik, this is the Main reason why i always leave things until the last minute.

Berikut merupakan kesan² sadis yang aku alami akibat tidur lambat :

- Tidur lambat menyebabkan aku kerap makan makanan yang tidak berzat
- Tidur lambat menyebabkan aku kelihatan seperti bapak budak sebelum waktunya
- Tidur lambat menyebabkan aku bangun lambat dan lewat ke kelas
- Tidur lambat membuatkan aku kelihatan tua sebelum usia
- Tidur lambat menjadikan aku manusia yang kurang produktif
- Tidur lambat menyebabkan aku solat jauh tersasar dari waktunya
- Tidur lambat menyebabkan keseluruhan hariku menjadi tidak best!

Why good sleep is important :

good sleep, sleep well, time management, important of sleep


           Konklusinya, dalam pengurusan masa, tidur yang cukup sangatlah penting. As a student aku rasa makan malam sebelum maghrib + tidur pada jam 10.00 pm = Bangun sebelum masuknya waktu solat fardhu Subuh merupakan satu rutin yang wajar dipraktikkan. Most of my Chinese friends have that kind of sleep & eating habit, no wonderlah they are sooo outstanding. So no matter what kind of resolutions you have, embrace this new year with new spirits ok!


    “ Time = life. Therefore, waste your time & waste of your life 
or master  your time & master your life.” - Alan Lakein -


new year resolution, new years eve, new hope, new challenges, awesome 2013


P/s :  Kalau dulu sehari rasa macam  lama je, tapi sekarang sehari macam sejam je kan.
        Bangun pagi  >> kelip² >> dah malam. Keberkatan masa dah x ada.
        Hopefully i can fulfill my 2013 resolutions. Amin 

166 comments:

  1. Selamat Tahun Baru!

    Jom join contest!
    http://randomssssss.blogspot.com/2013/01/official-contest-themostmemorable2012mo.html

    ReplyDelete
  2. BW here.. I think I need enough sleep as well :)

    ReplyDelete
  3. slmt thun br... fakta yg penting kt atas nie... tido kne ckup.. hahahha

    ReplyDelete
  4. slamat taun baru gak bro,all da best XD

    ReplyDelete
  5. selamat tahun baru!! lepas ni set alarm untuk masa tido & bangun okes!! ^^

    ReplyDelete
  6. walaupun selalu tido lambat dan tak ikut masa, wa tetap akan pastikan tidur mencukupi ;D

    ReplyDelete
  7. selamat tahun baru 2013 ^_^
    kalau x ckp tidor,ilmu pown ssh nk msk,lecturer dok mengajar kat dpn,kite dok tidor kat blkg..
    pape pown wish u luck ^_^

    ReplyDelete
  8. happy new year,,hope azam u tercapai...gud luck

    ReplyDelete
  9. hepi new year ... tido sgt pntg .. esspecially student mcm kite ... klw tdo xckop susa nk catch up ... :)

    ReplyDelete
  10. bagus entry ni... Tido awal boleh bgn awal dan solat awal, x gitu :)

    ReplyDelete
  11. saya suka layan Running Man sampai lebam ... ahahahaha

    ReplyDelete
  12. selamat tahun baru buddy ! wishing you a big goodluck for 2013 ! ;D

    ReplyDelete
  13. nice entry ! heheh.. thanks follow my blog.. :D

    ReplyDelete
  14. samalah kita suka tidur lambat. azam tahun baru tu memang sama dengan saya coz mata dah macam panda dah sekarang ni sebab tidur lewat je

    ReplyDelete
  15. huhuhuhu.. saya pun suka tdo lmbat jugak..huhuhu

    ReplyDelete
  16. Happy New Year :)

    mampir ya di blog ane, bolg tentang tips, trik & info unik & menarik seputar dunia internet -> http://cyberbuitenzorg.blogspot.com/

    ReplyDelete
  17. Wahh, azam yang bagus :D Happy new year !

    Sementara masa masih ada ! TOPUP RM100 UNTUK ANDA !
    http://nadyabubble.blogspot.com/2012/12/contest-top-referer-get-rm100-topup.html

    ReplyDelete
  18. happy new year ye!! =)

    harap buat kunjungan balas la yer kat blog saya, komen kat sana.. http://rashoasis.blogspot.com/2013/01/2013.html

    ReplyDelete
  19. running man layan kot...gelak sorang2 je bila tengok...HAHA...

    btw..Selamat Tahun Baru...:D

    ReplyDelete
  20. hai Dato.Aku setuju time tido tuh.Ko selalu mcm tu.Wat mcm aku nih time tido aku mcm kanak2 ribena.Hehehhe..:D

    ReplyDelete
  21. Happy New Year 2013 ...


    hohoho ... ayo tidur dan makan yang teratur mulai Tahun 2013 (^,^)b

    ReplyDelete
  22. InsyaAllah azam tahun bru Kyle tahun nie akn tercapai..
    Yana pn tga try nk manage time properly :)

    nice info..I like it ^_^
    as student,we need us time nicely

    Nothing azam..hehe..salu doa smga dpt berubah kpd yg lebih baik je..InsyaALLAH :D

    ReplyDelete
  23. Selamat tahun baru! Semoga tahun ni kita semua lebih gigih berusaha memperbaiki mana2 yang kurang.. Jom jadi manusia & khalifah yang berguna di muka bumi! ^_^

    ReplyDelete
  24. kagum sangat ,semoga sentiasa dibawah rahmat allah tahun 2013 memberi makna kepada wak :)

    ReplyDelete
  25. wahh , bestnya ... :) jelous nie . gurau jerk .

    ReplyDelete
  26. insyaAllah azam tu akan tercapai...btw,first time here..
    oh ye!xthu pulak tidur boleh kurgkn berat bdn..kena tido byk2 la gmknyer ni..hehe..

    ReplyDelete
  27. hmm, azam yang baek!! *nak praktikan jugak larh! hee

    ReplyDelete
  28. wahhh best3 entry...
    btw kne tdo yg ckup..huu
    epy new year:)

    ReplyDelete
  29. Sooo true. I did the same thing as you did. Really need to arrange our time properly. Good entry btw.

    ReplyDelete
  30. "10 benefit of good sleep" i like no.7 =D

    ReplyDelete
  31. azam yang gila bagus! tataw kenapa tahn nie takde azam camtu. reading ur entry makes me add this on my list... :)

    ReplyDelete
  32. slmt thun baru... oohh... rasa cm dh agak lmbt... :))
    btw, nice blog haa.... :))

    ReplyDelete
  33. Untuk berjaya kena bangun awal2 pagi.
    Kena cukup tidur dan rehat, tapi bukan tido lama2 yee... 5 jam cukup!!! Bila bangun awal (sebelum subuh), 1 hari tersebut akan merasa fresh dan bersemangat.

    Selamat Tahun Baru 2013!!!

    Ape azam 2013, ada jidah ekonomi?: Jom Buat Bisnes Online

    ReplyDelete
  34. okay,,naice ifo n n n betol3..naik tahun baru memcm letak azamnya n the end haprak je..hee *notedtomyself :3

    ReplyDelete
  35. Selamat Tahun Baru, Hopefully u can fulfill your 2013 resolutions. Amin :D

    ReplyDelete
  36. Rasanya x terlambat nak ucapkan selamat menyambut tahun 2013. Semoga apa yang kita lakukan tahun ini lebih baik dr tahun2 sebelumnya dan sentiasa dalam lindungan serta keberkatan Allah .

    ReplyDelete
  37. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  38. Waduh Sob Saya Suka Tidur Terlambat Nih

    salam
    www.aditmadzs.blogspot.com

    ReplyDelete
  39. happy new year
    indeed set the time it sometimes a little difficult
    but if you are used to will feel comfortable
    survivors struggle to be what you want

    http://bazzoka-corp.blogspot.com

    ReplyDelete
  40. Leaving my footprints here..thanks for visiting mine..what's a love blog you have.. keep it up my friend..

    ReplyDelete
  41. saya berpegang pada konsep tidur + rehat 1/3 dari sehari... maksudnya selama 6 jam sahaja

    ReplyDelete
  42. happy new year
    Hopefully u can fulfill your 2013 resolutions. Amin

    ReplyDelete
  43. anyway, all the best for your study n happy new year..
    http://my1scape.blogspot.com/

    ReplyDelete
  44. "...Selalunye budak² U ni suka sangat layan Running Man sampai lebam, pastu main dota sampai x ingat dunia, bila dah boring stalk crush..."

    THIS IS SO TRUE! HAHA

    ReplyDelete
  45. akhir zaman nih masa bergerak begitu pantas..2013 pon dah seminggu berlalu

    slmt tahun baru!!

    ReplyDelete
  46. agree with you, skarang ni time macam besayap terbang laju sangat :)
    so, if kita leka maka banyak benda la yang telepas :)

    ReplyDelete
  47. nice blog?

    http://www.cheathelps31.com/need-for-speed-most-wanted-2012-7-trainer/

    ReplyDelete
  48. Salam kenal, nice to meet you bro.

    ReplyDelete
  49. bagus sob blogna!!!! i like it!!!

    ReplyDelete
  50. Hepi new year... wlu dh lpas semggu... bhahahaha.... :))

    ReplyDelete
  51. nice posting and resolution. great for next step for life. thank a lot

    ReplyDelete
  52. happy new year n thnx for following me :)

    ReplyDelete
  53. Thank's artikelnya sangat membantu

    ReplyDelete
  54. BW here .. nice topic .. i'm also always didn't get enough sleep ..

    ReplyDelete
  55. cie - anime toku lovers hadir gan ^^
    dinanti kunjungannya ke
    <a href="creativeiseasy.blogspot.com>LINK</a>

    ReplyDelete
  56. running man <3 haha

    jum tgok vid nie!!! :D :D
    http://wanie-raina.blogspot.com/2013/01/one-direction-kiss-you.html

    ReplyDelete
  57. moga tuan blog ni dapat capai

    1million pageviews
    6k follower
    dalam masa terdekat..
    good luck

    http://nurulnamasaya.blogspot.com/

    ReplyDelete
  58. ya smoga yang punya blog ini tambah sukses di tahun 2013 ini, saya sangat bangga terhadap yang punya blog ini .. :D

    ReplyDelete
  59. Kunjungan perdana sobat!
    follback sukses!
    thanks udah share infonya semoga bermanfaat

    ReplyDelete
  60. haha..selamat tahun baru..moge tahun ni lebih baik dari tahun lepas...suke giler baver entry ni..best...pandai awk tulis entry yew...ajarlah sy pulak...weee.....actually..sy hantu running man!!..selamat thun baru!!
    http://comey-comeyblog.blogspot.com

    ReplyDelete
  61. nice entry by the way.....student life memang camtu...da keje nanti dahxkan merasa bende ni semua! hahhaa

    ReplyDelete
  62. AGAK BERAT BUKANYA YAH DIKIT..HEHE TAPI MANTAB GAN KONTENNYA SIPS....http://tigangatax.blogspot.com/

    ReplyDelete
  63. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  64. nice sob :D , tapi rada2 bingung ... hehehe

    http://siapasihh.blogspot.com

    ReplyDelete
  65. Jenjalan melepak kat sini sambil baca entry terbaru.
    Nice entry, sesuai utk student yang suka stay up mcm aku ;P
    P/s: Papepun Running Man tetap dihati haha XD

    ReplyDelete
  66. berkunjung http://nestha-pico.blogspot.com/

    ReplyDelete
  67. Oh, nice entry! And I guess, saya kena tidur awal dari sekarang. Thank for the notification!

    ReplyDelete
  68. entry best!
    suka baca :)
    http://ichifighting.blogspot.com/

    ReplyDelete
  69. Selamat tahun baru lain kali jgn tido lmbat lgi :P

    ReplyDelete
  70. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  71. hepy new year.. jgn tido lmbt lg ek.. anyway, thnx jenjalan ke blog akak :P http://kamybiz.blogspot.com/

    ReplyDelete
  72. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  73. kerennnn


    sob : http://jujakuli.blogspot.com/

    ReplyDelete
  74. halo gan...nice post.curhat ye ..hahaha..
    blogwalking..
    visit my blog
    http://technomyinspire.blogspot.com/

    ReplyDelete
  75. Wew, kisah & ulasan nya menarik sangat sob..

    Memang tubuh kita nie membutuhkan keseimbangan antara beraktifitas & beristirahat..

    Kita memang harus bisa menjaga keseimbangan tersebut agar tidak terjadi seperti point" yang sobat jelaskan..

    Terima kasih sobat telah berbagi kisah yang menarik ini..

    ReplyDelete
  76. hahaha.happy new year btw.
    time management.selama idup ni memang benda tu la paling fail nak buat..oh done follow.. :)

    ReplyDelete
  77. buset dah ini yang koment .. mantap.. Sharing donk

    ReplyDelete
  78. blog keren jadi ngiri , happy new year ( hehe telat yah ?

    ReplyDelete
  79. artikel yang sngat origenel sob,mksih atas infonya

    ReplyDelete
  80. selamat tahun baru semua ye...harap tahun ini akan menambahkan rezeki yang ada

    ReplyDelete
  81. jemput join GA CikMisi :)
    http://cik-misi.blogspot.com/2012/12/giveaway-felinna-beauty-by-cikmisi.html

    tQ

    ReplyDelete
  82. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  83. Happy new year ! Manusia kena tidur sekurang kurangnya 5 or 6 jam. Klu lebih dari 8 jam itu, sangat bahaya ^^

    ReplyDelete
  84. Haha.. student slalunya mmg akn ada azam mcm tu.. tp bukan tiap tahun. tiap2 semester kne buat. haha..kalau tak lingkup. Stdy tah ke mana masa habis ek mana.. nywy, thanks for BW to my blog. hohoo..

    ReplyDelete
  85. ermmm entry yg best...dannnn azam yg baik...keep it up fren...

    ReplyDelete
  86. selamat tahun baru! suksess slalu!

    ReplyDelete
  87. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  88. good info. fine... ini kena tido awal2 ni nnt tua sebelum usia -_-"

    ReplyDelete
  89. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  90. heww ~ bagusnye azam tu , actually tak susah nak laksanakan azam. malas dengan rajin je ;) so goodluck ^^

    ReplyDelete
  91. cukup tidur = kulit cantik. terbukti! cuba perhatikan kulit masa x cukup tidur dgn dpt tidur yg cukut. different sgt.

    Anyway,gudluck :-)

    ReplyDelete
  92. Terima ksh sdh brknjung k blog sy di http://rudy-abbiye-rudy.blogspot.com

    ReplyDelete
  93. salam kenal sob,,,nice blog and all article . . . cause i'm newbie please follow & comment me guys
    http://kevinakbarcitizen.blogspot.com/
    and please give direction for my blog, thanks sobat blogger. ^_^

    ReplyDelete
  94. nice one..aku pon dah lama tak cukup tdur..

    niway selamat tahun baru semoga hidup kita lebih diberkati

    ReplyDelete
  95. done follow ! =D . U are welcome to visit my blog . =D
    http://sigembamfiera.blogspot.com/

    ReplyDelete
  96. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  97. happy new year 2013
    semoga menjadi tahun yang baik :D

    ReplyDelete
  98. suntingan yg bagus..
    blh atar kt ckgu bm..
    hehe..gurau jer..
    HNY2013

    ReplyDelete
  99. lately rasa mcm tak cukup tidur... huhuhu

    ReplyDelete
  100. yup. tidur dan eating habit sgt penting untuk orang2 macam kite yg tgh belajar ni ^_^

    ReplyDelete
  101. hai selamt tahun baru nice blog BW smbil follow kat sini

    ReplyDelete
  102. huhu. saya pun selalu tido lambat sejak akhir2 ni...kesiankan... :)

    ReplyDelete
  103. Semoga Tahun 2013 Membawa Kebaikan Bagi Kita :D

    ReplyDelete
  104. all the best utk tahun baru......

    ReplyDelete
  105. kunjungan perdana nih zob.. Ane admin CENDEKIA ULUNG.. blog mu keren Abis... mantap gan... salam blogger,, salam terhangat dari Indonesia... :) :)

    ReplyDelete
  106. nice tips ! .. mohon jasa baik awak utk promote blog saya dekat kwn2 awak , saya ada buat jualan on9 utk PRODUCT SNE ~! JASA AWAK AMAT DIKENANG .

    http://farradeela2905.blogspot.com/

    ReplyDelete
  107. orang indonesia ya? thanks anyway. :0 keep it up.

    ReplyDelete
  108. follow succesfully :)

    excellent post, friend

    ReplyDelete
  109. kunjungan perdana , nice blog, friend :)

    ReplyDelete
  110. best la dik non lepak sini,jum singgah blog ahkak plaks... http://pelitahiasan.blogspot.com/

    ReplyDelete
  111. happy chines new year erkkk...silap2 he3!

    setuju sgt utk no.8...mmg digalakkan utk tidur sekejap dlm anggaran 10-15 min utk recharge otak ^^

    ReplyDelete
  112. Assalamualaikum.tq singgah belog sy =)

    ReplyDelete
  113. selamat berjaya dato' k.. hihi.. elok sgt lah tu tanam azam untuk kuarkan output yg lebih +ve k..

    ReplyDelete
  114. datang isi tabung.. isi saya jugak http://inibelogaqu.blogspot.com/

    ReplyDelete
  115. betul...sekejap sangat masa berlalu..

    ReplyDelete
  116. lg satu kesan yg sadis eye bag yg menyerlah di bwh mata!!huhuhu

    ReplyDelete
  117. Errrr , seram jehh kesan sadis akibat tidur lamat . lepas ni berazam tak nak tidur lambat . *boleh ke ? kekeke :P

    ReplyDelete
  118. Wow keren..
    lanjutkan..!!

    Kunjungi juga ya http://buahrumbia.blogspot.com/

    ReplyDelete
  119. much thanks dato k for the visit to mine http://puterijamu.blogspot.com/ i'm following you :)

    ReplyDelete
  120. haii u tgh buat master eh? kat mane eh?

    ReplyDelete
  121. Hahaha . Bab tido lambat tu memang terasa lah . :) Its habit . Tapi pasal running man tu taklah . * Err , xminat kot . hehe .

    ReplyDelete