Follow Button
Dashboard Button
Back to top
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, June 13, 2013

Man of steel & Pee Mak Movie Reviews




Salam malam buat semua,

          Harini aku nak buat entry review memandangkan lately aku selalu sangat tengok wayang + kebanyakan review movie yang aku tengok (Malay version especially) lebih kuah dari sudu. So ade baiknye aku buat my own movies review kan.  Dipendekkkan cerita petang tadi after siap sume urusan kat universiti aku dengan member pon pergilah GSC. Aku mmg suka tgk wayang time waktu orang bekerja ni coz dalam panggung tu akan x ramai orang , tempat duduk best pun banyak & terhindar dari bunyi² mulut orang memekak.. dan yang paling penting kalau tengok kat GSC, harga tiket dari RM13 akan berkurang jadi RM8 kalau tunjuk student card walaupun kau tu dah expired student. Tapi valid untuk movie 2D  yang ditayangkan sebelum pukul 6 PM jer, 3D x pasti pulak..



          First movie yang kiteorang tengok ialah cerita hantu box office Thailand, Pee Mak. Semalam aku baca kat blog Cik Epal die kemain puji lagi  citer ni… so layankan jelah ye dak. Lagipun member aku cakap hero cerita ni..  si Mario Maurer tu  ade iras muka aku.. lepas die cakap macam tu aku pun jadi bangang kejap & terus belanja die.. thanks sahabat sebab  buat hatiku ini berbunga seminit walaupun hakikatnya ia cacian semata. Demmm!


pee mak, mario maurer, movies, thailand ghost, horror movies 2013, box office movies

Genre : Comedy/Horror
Duration : 1 hour 50 minutes
My Rating :  7.5/10

Synopsis :
Filem ni sama je macam cerita hantu Nang Nak cuma versi kelakar dan hero dan heroinnya ditukar kepada versi handsome & cun-melecun. Mak tu nama si Mario dalam citer ni & Nak tu nama bini die. Cerita ni mengisahkan 5 jejaka sengal yang pergi perang & sepanjang perang tu muke diorang ni jelah yang asyik kene tembak. Nasib x mati.. dan antara 5 ekor ni, kalau ko tengok poster kat atas tu, yang paling kiri tu muka macam fizz fairuz kan haha. Aku tergelak je tengok sebab die dengan yang pakai tocang bunga sundal malam tu yang paling lawak dalam citer ni.. Bini si Mak ni pulak pregnant & mati time nak beranak (baby die tu aku pon x pasti syaiton ke manusia). So bila diorang ni balik bini die pun rileks jelah layan macam biasa sampailah rahsia dah terbongkar bila member si Mak ni semua siasat. Bila Mak ni tau rahsia yang bini dia tu sebenarnya hantu, die pun pasrah. Berbekalkan cinta yang mendalam, Mak ni pun rela hidup dengan si Nak hantu tu walaupun terpaksa mencekik daun kering cicah ulat sampah hari².

PEE MAK, MARIO MAURER
Diorang ni kalau x senyum lagi bagus aku rasa, buat kembang tekak je tengok gigi masing²

* Bagi aku kandungan filem ni ringan dan sesuai ditonton orang yang tengah sakit kepala. Pasangan couple dalam citer ni pun tersangalah sweet! kawaii seyh! Aku rase perempuan memang sukalah kalau tengok cerita yang jenis macam ni X)


Lepas tu kiteorang pun layanlah cerita yang baru je keluar harini, Man of Steel. All i can say, peminat cerita superheroes surely akan kata cerita ni best giler, tapi bagi aku cerita ni biasa je.. CGI effects yang giler gempak dalam cerita ni telah menutup segala kekurangan yang ada sekaligus menjadi kan cerita ni best!


superman moies, clark kent, kar-el, man of steel movies, man of steel donwload, man of steel review

Genre : Action
Duration : 2 hour 22 minutes
My Rating :  
       Storyline = 8/10
                   Action Scenes = 10/10
                                                 CGI Effects = 12/10 (extremely amazing!)
                       OVERALL RATING : 9/10

* Highly recommended to watch in 3D if u have no eye problems

Synopsis :
Filem ni macam cerita Superman yang sebelum ni jugak tapi versi baru. Hero citer ni lakonan Henry Cavill telah diberanakkan di planet Krypton, pastu bapak die campak die kat bumi. Motif nak selamatkan anak die. Kat bumi anak die ni dijaga oleh pasangan mandul yang ade bela sekor anjing yang x comel. Mak ayah angkat Superman ni sebolehnya rahsiakan identiti anak die. Tapi last² orang tau jugak. Mana taknye anak die tu langgar gunung, gunung berkecai, anak die bagus je sihat walafiat, demm. Kat Bumi nama Superman ni Clark Kent tapi kat planet Krpyton nama betul die Kar-El (ade iras nama aku kan! lepas je part bapak die bagi die nama Kar-El , terus aku feeling superman & hanyut dalam alam fantasiku sendiri haha )

Pastu ade pulak minah reporter busy body nama Lois Lane pi ikut Khalid eh Kar-El ni sampai tau semua rahsia mamat ni, naseb ko lawa. Then tetibe orang jahat pun datang nak serang Bumi kononnya nak jadikan Bumi ni planet Krypton yang baru, sambil² tu nak kidnap Superman. Bermulalah aksi gaduh secara berjemaah yang meriah sekali. Memang best. Loncat² aku dalam panggung. Disebabkan nama filem ni diambil sempena nama Superman + poster pun terpampang muke die sorang je. So lawanlah Naruto ke, Hagimaru ke confirm die menang. Lastly Clark Kent ni pun pilih untuk jalani kehidupan normal seperti manusia biasa dengan bekerja sama syarikat dengan wartawan chumel Lois Lane tu. Senang sikit nak ngorat ye dak haha.

 Lois Lane lakonan Amy Adams, chumel kan :)

* Jalan cerita agak berat dan memeningkan sikit kepala aku yang tengah pening ditambah pulak dengan term² macam krpyton, codex blablabla... ko namakan planet kau tu kak ton je kan senang!  Jalan cerita agak serius, x de unsur humour macam Ironman. Even cerita ni lama kemain tapi aku x rasa boring pun. Mula² jalan cerita mendatar tapi makin lama makin banyak action dan makin best sekaligus menjadikan cerita ni sebagai filem aksi wajib tonton kat wayang tahun ini! XD

P/s : Zeriously aku menyesal x tengok Man of Steel ni dalam 3D version.. ergh!

87 comments:

  1. waah , nice review. bila lah dapat tengok wayang nii~

    ReplyDelete
  2. - Pee Mak mmg sakit perut gelak tengok...lagi2 4 orang tu..Ter, Puak, Shin, Aey..tengok tu..aq mmg hafal nama dorang...Shin paling best...haha

    - Man Of Steel pulak rasa macam tak puas tengok aksi dalam movie ni..tu la kan..rugi tak layan dalam 3D...haha

    ReplyDelete
  3. Tulahkan Ezad Skytech, nak layan 2nd time dah x berapa best sebab dah tau jalan citer.. demm!

    ReplyDelete
  4. hahaha memang iras sangatttt dengan si mario ituuuuwww :D

    ReplyDelete
  5. wah!...tak sabar nak tgk man of steelll.

    ReplyDelete
  6. sukanya baca review movie awak niii.. besttt x bosan nak baca sampai abes.. heeee.. teman nak tengok dua2 filem ni.. ! teman suka!! he2

    ReplyDelete
  7. filem pee mak ada mario maurer. hehe

    ReplyDelete
  8. Betullah muka awak memang ade iras si Mario Maurer tu haha.
    Gelak guling-guling baca entry ni tau, thanks for the reviews! :D

    ReplyDelete
  9. cam best je . nak tengok la nanti :)

    ReplyDelete
  10. amboiii ko g tgk wayang tak ajak aku..kemain MC ye..MC ke tempat lain.Wakakakak...:D

    ReplyDelete
  11. man of steel tu xbrape nak sgt tgk..tpi teringn gila nk tgk pee mak..blerrghhh..sbb xdpt tgk lagi..haih..k sdeh..

    ReplyDelete
  12. Siti Mahizan ( Ayra Zahra ) bak kata pepatah sambil menyelam minum air ye dak haha :P

    farisya!!!! Alolo x mau sedeh².. pi lah tengok coz tayangan filem Pee Mak tu dah x lama, pompuan mesti suke tengok filem cinta sejati x bertempat mcm citer ni XD

    ReplyDelete
  13. Yeay esok nak pegi tengok Pee Mak. Tak sabar nak tengok lepas baca review :D

    ReplyDelete
  14. Wah.... best ke Pee mak ni?? nak nonton lah....

    Man of Steel? hehe... nampaknya abiz duit angah nak nonton dua2 movie ni hari...

    ReplyDelete
  15. ayu gelak bila bace Mario Maurer mcm muke kome...hehehehehehhehehehehe....

    ReplyDelete
  16. Mario Maurer + Zayn Malik + Edward Cullen :P

    ReplyDelete
  17. belum sempat tgk lg pee mak..man of steel lglah belum tgk..ramai dh yg ckp pee mak ni best giler, ni xpuas hati sbb blm pg tgk..thanks for sharing..

    *Asyik letak link blog ni dlm bloglist Prince dlm blog Asyik..:)

    ReplyDelete
  18. I don't know why critics are hating on Man of Steel... It was amazing...

    ReplyDelete
  19. huhu...dh lame x tgk wyang..^^

    ReplyDelete
  20. Cite Pee Mak dgn Man of Steel ni memey ohsem gile..so rugi for those not watch it...
    jom saling follow memollow:-

    http://chubbygamers.blogspot.com/2013/06/segmen-mari-tambah-kenalan-blogger-by.html

    ReplyDelete
  21. ni kira movie maraton la ni?

    dah lama x tengok wayang...

    ReplyDelete
  22. fuuuuuuuuuuuuuuuuuu laju je sy scroll down sbb atas ada gmbar hantuu. haha tapi nk komen jugak. wuwuwuu nak tgok gak supermannn

    ReplyDelete
  23. try lah tengok now you see me, tu pun best wak! :)

    ReplyDelete
  24. wahhh cite hantu..memang tak la nak tgk...hahhaa

    ReplyDelete
  25. sempoi.. gua pon belum layan lagi movie2 tu.. ;)

    ReplyDelete
  26. lama rasenyer xtengok wayang... kalau cerita horror...tak kesah la comedy sampai keluar usus sekali pon... kem salam je la nak tengok... =.=' wahahaha... bukan penakot.. cuma terlebih berani.. wahaha.. yang cerita man of steel tu... mcm best... hee... tengah cari kesempatan untuk tengok... wee.. thanx for all the review.. ;)

    ReplyDelete
  27. penuh review ...lama dh mia tak tengok film...

    salam ukhuwah blog..tq add my blog

    http://mia-zara-ina.blogspot.com/

    ReplyDelete
  28. 1st memula tgk man of steel ni sumpah boring. 2nd tgk man of steel ni semalam dgn mbe lain (beriya2 sgt mbe nk tgk) tidur terus lepas 10 minit main dan 10 minit last baru jaga.
    bosannnn

    ReplyDelete
  29. wayang pee mak mmg sgt best..ahahha

    ReplyDelete
  30. hai sy datang dari contest http://yuyukstandalone.blogspot.com/2013/06/contest-mereka-tagline-jelitawanis.html .. jom join ramai2 :")



    nak tengok pee mak!

    ReplyDelete
  31. ramai cakap pee mak sangat best tapi saya tak berkesempatan lagi nak tegok...wuwuwuwu.

    ReplyDelete
  32. dah lama tak tgok wayang,mcm best je review dua2 ni..haha btul,cte mlayu ending ntah ke mana

    ReplyDelete
  33. bile baca review awk tntg movies ni wt Yun rasa mcm nk tgok jer...hehhe...

    ReplyDelete
  34. huhu.. miya dh balas kunjungan..cam bes je citer2 tu..

    ReplyDelete
  35. tq follow...insyaALLAH next week baru nk tgk...busy2..

    ReplyDelete
  36. tq follow...insyaALLAH next week baru nk tgk...busy2..

    ReplyDelete
  37. done follow,tq follow. saya mmng minat superman. terutama smallville. ingat nak gi tgk gak man of steel ni.

    ReplyDelete
  38. actually tak berapa minat superman ni.tp layan je review blog ni....hahaha

    ReplyDelete
  39. wahh. best3. kena tengok after final ni. hmph! :D

    ReplyDelete
  40. waduhh.. Mario Maurer belakon.. mesti tengok ni.. hehee..

    ReplyDelete
  41. tak suka citer mcm nih. gerun >_<

    ReplyDelete
  42. tarikh movie Pee mak mse wktu exm fiqah..huhu..tp dah lepas un

    ReplyDelete
  43. sad i belum tengok lagi citer pee mak ni.huhu xsempat..

    ReplyDelete
  44. wah thanks review movie n thanks juga follow yuyu..;) salam ukhuwah..cite pee mak tu mcm kelakar

    ReplyDelete
  45. Pee mak mmang terbaik..dh tgk awal wkt kat thailand dulu..hehe..tpi man of steel agak mengecewakan..

    ReplyDelete
  46. Movie yg awak tgk 2,sy blum tonton lg. Hik3

    ReplyDelete
  47. Movie yg awak tgk 2,sy blum tonton lg. Hik3

    ReplyDelete
  48. nice review.. lagi2 pee mak.. suka kalau cite hantu ni.. lagi2 thailand yg buat

    ReplyDelete
  49. Man of steel mmg best ! Superman :)

    ReplyDelete
  50. Man of Besi tu memey best...hero kegemaran dulu, kini dan selamanya..

    http://cerciterpanas.blogspot.com/

    ReplyDelete
  51. done follow ;)

    http://diariaishah87.blogspot.com/

    ReplyDelete
  52. done follow.. :)
    nway, seriously dah lama tak tgk movie kat wayang..hoho...nice movie review..rasa nak gi tgk je.. :D

    ReplyDelete
  53. Tgk gambo pon da taw pee mak ni klakar cite die.. Sy lom sempat nak tgk wayang lagi,. Huhu.. Nice review.. Huhu

    ReplyDelete
  54. Wahhh, untung laa dah tengok Man of steel. Saya belum tengok lagi :(

    ReplyDelete
  55. seriouslyy i love ur blog so much..thx follow me :)

    ReplyDelete
  56. waah , man of steel , macam best , and nice review :)

    btw , done follow awak :)

    http://cadburyhana94.blogspot.com/

    ReplyDelete
  57. saya tak tengok lagi man of steel sebab hero dia xde muka superman

    ReplyDelete
  58. Saya kalau tgk movie kat panggung tgk movie inggeris je...kalau nak tgk movie melayu, tgk online la...hahaha!!

    ReplyDelete
  59. pee mak? 7.5? haha. takkan terpedaya lagi. dulu dah tengok mae nak, takut membazir mcm tu jugak. hahaha =D btw, thanks following my blog http://www.azeemlenin.com

    ReplyDelete
  60. Betullah, yang pakai spek tu sebijik cam Fizz fairuz kan...

    ReplyDelete
  61. Teringin nk tgk 'Man of Steel'...
    Akak follow blog ni :)

    ReplyDelete
  62. kelako yang muke mcm fizz fairuz tu..hahaha

    ReplyDelete
  63. macam best je Pee Mak tuuu.. nak tengok la nnt hheehee :)

    ReplyDelete
  64. gila ahh gigi deranng. sumpah kembang tekak, hahhahaah

    ReplyDelete
  65. best review movie..in shaa Allah, harap berkesempatan la utk tengok movie ni :-)

    ReplyDelete
  66. Haha . kelakar lah review nih . Tapi an nape gigi jadi gitu yer >.<

    ReplyDelete
  67. rajin betul tengok wayang ye..
    cite ni mesti best ni !!!

    ReplyDelete
  68. man of steel, gua udah nonton filmnya mantap

    ReplyDelete