Follow Button
Dashboard Button
Back to top
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, February 26, 2013

30 Perbuatan yang mewarisi kepapaan



cute cat, funny cat, grumpy cat, cat faces. kucing comel, kucing gemuk/montel, cute pets


30 Perbuatan yang mewarisi kepapaan :

1) Mengerjakan dosa
2) Melebihkan tidur
3) Tidur bertelanjang
4) Tidur selepas solat subuh
5) Membiarkan makanan yang jatuh. (tidak diambil / dibersihkan)
6) Mengeringkan anggota badan (termasuk peluh) dengan tepi kain (pakaian) yang sedang dipakai. Untuk penyelesaian,gunakanlah sapu tangan
7) Membakar kulit bawang (merah / putih) 
8) Menyapu rumah pada malam hari
9) Meninggalkan sampah pada rumah (tidak dibuang / dibersihkan)
10) Berjalan dihadapan guru (tidak tunduk / hormat)
11) Membasuh tangan dengan tanah
12) Memanggil kedua ibu bapa dengan namanya
13) Meringankan sembahyang. (solat tidak sempurna tanpa kusyuk dan tawaduk)
14) Menjahit pakaian ketika sedang dipakai dibadan
15) Bersegera keluar dari masjid
16) Pergi ke pasar pada awal-awal pagi dan melambatkan kepulangan
17) Tidak membasuh bekas makanan
18) Memadam pelita dengan mulut
19) Menyisir rambut dengan sikat yang patah2
20) Meninggalkan berdoa untuk kedua ibu bapa
21) Memakai serban ketika duduk
22) Memakai seluar ketika berdiri
23) Terlalu boros atau bakhil dalam berbelanja
24) Membuang kahak ketika qada hajat
25) Menyapu rumah dengan kain (pakaian)
26) Cungkil gigi dengan pencungkil kayu (gunalah tali)
27) Duduk dibendul rumah
28) Duduk diantara belahan pintu
29) Berwudhu ditempat tidur
30) Makan sesuatu ketika berjunub lebih setahun yang lalu

Sumber : Dipetik dari kitab Taalim Mutaallim (m/s 43) dan kitab Jauhar Al-Mauhub Wa Minabbahatil Qulub  (m/s 102) karangan Syeikh Ali bin Abdul Rahman Al-Kelantani.

P/s : Admin blog ni memang selalu buat perbuatan no 2, 4, 9, 22 & 26 huhu. Anda bagaimana? 
* Muhasabah diri * Semoga perkongsian ilmu yang sedikit ini dapat beri manfaat kepada semua. Renung² kan dan selamat beramal :-) 

163 comments:

  1. thx for sharing...amat berguna...banyak jugak yang saya buat dalam senarai kat atas ni..lepas ni boleh la elakkan..=)

    ReplyDelete
  2. Arghhh.. Kiwi selalu lap peluh pakai tepi baju lepas joging

    ReplyDelete
  3. Arghhh.. Kiwi selalu lap peluh pakai tepi baju lepas joging

    ReplyDelete
  4. benar friends,,,hampir semua orang melakukan hal diatas, mudah2an artikel ini bermanfaat bagi yang membacanya

    ReplyDelete
  5. ct selalu buat 4,6,22...huhuhu...sluar kena pkai duduk eh...bru thu semua ni..terima kasih atas perkongsiannyer..

    ReplyDelete
  6. Assalammualaikum..

    Terima kasih kongsi entri yang bermanfaat.

    :)

    ReplyDelete
  7. Perkongsian yang amat berguna :D
    Aku pun byk buat no 4, 22 & 26 tu haha. Moga kita sama² dapat memperbaiki diri dari semasa ke semasa. Amin :)

    ReplyDelete
  8. hihi , kalau ara 2 4 8 22 n 26 :)
    thanks sharing ..

    ReplyDelete
  9. terasa aku.. haha.. thanks for sharing

    ReplyDelete
  10. wah.. byk gila ah.. cungkil gigi guna kayu pown.. huhu.. thanks for the info :)

    ReplyDelete
  11. bermanfaat..terima kasih sebab berkongsi. ;)

    ReplyDelete
  12. mesti ada sebab musabab kita di larang buat begitu kan...

    ReplyDelete
  13. sangat berguna. :) selalu buat.. errr

    ReplyDelete
  14. risau gak..kadg2 bnde dah biasa buat

    ReplyDelete
  15. #22 paling ketara =_='

    http://noraqilahjohari.blogspot.com/

    ReplyDelete
  16. sahih ke ni? curios sbb bnyk benda rase dah buat...
    astagfirullahalazim.... thanks for sharing..

    ReplyDelete
  17. nk selit sikit link

    http://belogzeera.blogspot.com

    ReplyDelete
  18. Saya selalu kutip nasi yang jatuh dari mulut-sayang. Tapi kalau dah jatuh bersalut debu atau jatuh atas taik cicak tidaklah pun terniat mengambiknya :-)

    ReplyDelete
  19. Thank a lot for this. Sgt berguna :)

    *26 tu saya suka buat. In Shaa Allah bakal diubah.

    ReplyDelete
  20. thanx for info yang diberikan :)

    ReplyDelete
  21. alamakk kena kurangkan tido lah lepas ni...hehe

    ReplyDelete
  22. terima kasih utk info ni.. sgt2 berguna. insyaAllah. akn cuba prbaiki diri.. :)

    ReplyDelete
  23. sadis euy.hahahaha thanks kawan postnya. Tetap semangat buat lebih baik.

    ReplyDelete
  24. thanks for sharing..
    kena berubah lepas nie... Huuu... T,T

    ReplyDelete
  25. untuk peringatan diri sndiri dan bersama..

    ReplyDelete
  26. no 23 tu saya selalu buat . haha :P

    ReplyDelete
  27. wah mantab. nice share gan salam blogwalking

    www.sarofudin.com

    ReplyDelete
  28. =) nice work... xD seram sikit baca xD

    ReplyDelete
  29. thanks sharing ... ada berkait jgk ..dalam tak sedar ada jugak sama cm bapak aku

    ReplyDelete
  30. Aku kurang bgitu mengerti bhsa kamu tapi aku mau cuma bilang true story :D
    Wow komen back yah sayang :v

    ReplyDelete
  31. no. 22...memakai seluar sambil berdiri.
    selalunya memang mcm ni.jarang je tgk org pki seluar sambil duduk. hehehe :)

    ReplyDelete
  32. thx 4 info...no 1 n 4 kerap buat.. huuuu.. insaf2..

    ReplyDelete
  33. setuju3.. banyak kita dok wat benda camnih.. boleh stop dah pasnih

    ReplyDelete
  34. haha. . terbaek arr. =D 40percent aq buat smua nih, ,

    ReplyDelete
  35. byjnya yg selalu buat :O by the way,, thanks for sharing =)

    ReplyDelete
  36. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  37. done follow :)
    thanks utk pkongsian ilmu tu :)

    ReplyDelete
  38. sedikit tacing bila bab melebihkan tido tu hahahaha

    ReplyDelete
  39. Alhamdulillah...byk dpt blaja hari ni...benda yg kecil xleh di anggap remeh...thanks for sharing =)
    jgn lupe singgah di blog sy juga...

    ~Admin : QasehMuslimah-Munirah~
    http://qasehmuslimah-munirah.blogspot.com

    ReplyDelete
  40. thannxx for sharing diz info .. trtarik baca .. da follow awak ya ..

    ReplyDelete
  41. saya selalu buat perkara 4,13 n 22.insyaALLAH mari kita ubah!!! :)

    ReplyDelete
  42. ada jugak kita lakukan tanpa sedar....muhasabah diri...
    Salam perkenalan....

    http://ceritamayapersada.blogspot.com/2013/03/wordless-wednesday-02.html

    ReplyDelete
  43. Boleh x tolong ajarkan mcm mana nk pakai seluar duduk haha :P

    ReplyDelete
  44. insyallh..cuba buat yang termampu..thanks for this info

    ReplyDelete
  45. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  46. Interesting and very useful indeed!

    ReplyDelete
  47. Nice one~bnda yg kdg2 kite wat tp kite x sedar..thanks 4 sharing ^_^

    ReplyDelete
  48. byk bnda y sy slalu buat.. nak2 y no 22 tu.. :)

    ReplyDelete
  49. kesimpulannya, tangan yg memberi itu lebih baik dari yang menerima :)

    ReplyDelete
  50. berbalas singgahan :)
    btw, nice blog! sukaa

    ReplyDelete
  51. thank for sharing this one...nice :)

    ReplyDelete
  52. makaseh atas perkongsian. hope dapat tulis banyak lagi :)

    ReplyDelete
  53. Done follow your blog ^_^

    Let's visit my blog :

    http://kinaminji.blogspot.com

    ReplyDelete
  54. Done follow your blog ^^
    Rajin2 singgah kew :
    http://chaosritual16.blogspot.com/

    ReplyDelete
  55. waaan info terbaik nie..thanks fr sharing

    ReplyDelete
  56. entry yang sangat menarik ... teruskan dengan perkongsian yang menarik :)

    ReplyDelete
  57. Moga perkongsian ini memberi manfaat kpd kita semua ^__^

    ReplyDelete
  58. rajin2 singgah disini
    http://nameek.blogspot.com/

    ReplyDelete
  59. owh..baru tahu,,info yang bagus..http://fqaakmal.blogspot.com/

    ReplyDelete
  60. tq 4 ure info :) nice .. n tabiat saya 2) melebihkan tidur :D

    ReplyDelete
  61. maaf om, saya org indonesia so jika ada kata2 yang tidak bisa om mengerti silahkan pakai google translate ya.
    blog ini loadingnya lama banget om, bisa kamu cek di pagespeed insight..salah satu hal yang dominan bikin lola(loading lama) blog ini adalah komentarnya yang sangat banyak. gitu aja om salam blogger

    ReplyDelete
  62. terkait dengan postingan kamu, mf gg bisa comment krn gg ngerti tuh post artinya apa, kalo om pake widget google translate mungkin ceritanya lain. hhe

    ReplyDelete
  63. Nice sharing, no. 22 tu selalu buat..erk, tak boleh lah pakai seluar sambil duduk..perut menangkal kaki haha...

    ReplyDelete
  64. perkongsian yg sangat bermanfaat utk semua :)

    ReplyDelete
  65. terima kasih untuk share entry ini..
    :)

    ReplyDelete
  66. wahh ! hehe thanx for sharing ^^

    ReplyDelete
  67. thank you sebab share info yg sgt berguna.. awesome :)

    ReplyDelete
  68. *gulp* tapi sapu sampah malam-malam la best.. Sejuk + tak ada angin. hahaha

    ReplyDelete
  69. no 2,4 dan 22 tu adalah saya lah tu...hahahax...

    ReplyDelete
  70. Hi There..thanks coz follow me back so as gift im follow u back..enjoy blogwalking my blog...

    ReplyDelete
  71. terima kasih atas perkongsian yang sangat bermanfaat :)

    ReplyDelete
  72. saya slalu buat yg 6be 2 n 4 n byk lg... hehe tp yg xleh menyapu rumah waktu malam tu betul ke?

    ReplyDelete
  73. wah banyaknyaa baru tahu :D nice sharing ^^

    ReplyDelete
  74. Info Yang bagus gan.. jangan lupa kunjungan baliknya (blog baru) haha tinggal koment ya walapun satu

    paojiakmal.blogspot.com

    ReplyDelete
  75. wah kena ambil tahu hal2 mcm nie ..kadag2 kita x sedar perbuatan kecil pun boleh bawa kepapaan ye :)
    good entry :)

    ReplyDelete
  76. wahh . good info . thanks for sharing :)

    ReplyDelete
  77. teruskan mberi info berguna moga Allah redha

    ReplyDelete
  78. wow..ye ker..x tau pulakkan..info yg da best geng....

    ReplyDelete
  79. Done follow back. Nice blog ^^ Sgt berguna :)

    ReplyDelete
  80. nice topix n nice sharing....tapi btol la...kadang2 sekecik-kecik perkara tu la yang kita xsdar ada kburukan disebalik perbuatan kita tu..... :)..

    ReplyDelete
  81. Kena berubah ni takut terus papa nanti....

    ReplyDelete
  82. Kena berubah ni takut terus papa nanti....

    ReplyDelete
  83. Kena berubah ni takut terus papa nanti....

    ReplyDelete
  84. Kena berubah ni takut terus papa nanti....

    ReplyDelete
  85. Thanks for sharing this. Berguna untuk dijauhkan di hari-hari yang akan datang :)

    ReplyDelete
  86. Ada la dua tiga yg kena btg hidung. Sllu buat jg. Heheheee

    ReplyDelete
  87. Assalamualaikum, terima kasih untuk perkongsian ni :) saya follow blog ni :D

    ReplyDelete
  88. Nice entry.. thx for sharing.. Done follow you.. :)

    ReplyDelete
  89. Paling ketara azwa buat yang no 4. Thanks for sharing this info.. :) Done follow :)

    ReplyDelete
  90. banyaknya berkaitan....tahnx sharing.... :)

    ReplyDelete
  91. thanx, perkongsian yang super menarik

    ReplyDelete
  92. Thx for sharingnya :D
    agak mesam-mesem juga abis baca ini :D

    Salam kenal and kalo berkenan kunjung balik and follow ya :D

    ReplyDelete
  93. sudah followback :)
    54 Pemenang GA dicari ^^ JOM RAMAI RAMAI JOIN DAN MEMERIAHKAN GIVEAWAY NIE ^^


    http://leprecious-nineplus-two.blogspot.com/2013/05/first-giveaway-by-nurin-aireen-ieyra_24.html

    ReplyDelete
  94. Entry yg mnarik. thnks for sharing. :)

    ReplyDelete
  95. nice entry :) rasa macam kerdil sangat sebab banyak yang salu buat . heheh

    ReplyDelete
  96. nice entry!!! tp mcm bnyak je yg sama hehe

    ReplyDelete
  97. hehe.. banyak benda yang ct baru tahu...
    tq tau.. kalau ct xjumpa blog nie.. mungkin sampai bila2 ct xtahu.. tQ ..^_^

    ReplyDelete
  98. nice entry.. byak yg selalu dibuat.. huhu

    ReplyDelete
  99. wahh info best. dalam byk kategory ouh biasa 4, 8, 22 ;)

    ReplyDelete
  100. done follow awk.. thanks ya? btw nice blog awk.. :)

    ReplyDelete
  101. duh pengen banget blog ane dikomen banyak gini -__-

    ReplyDelete
  102. terima kasih atas perkongasian info..
    bolehlah sama2 kita muhasabah diri dan perbaiki apa yang patut...

    sy baru tahu tak bleh sapu rumah malam2??

    ReplyDelete
  103. http://si-pemerhati.blogspot.com/2013/06/result-sem3.html

    ReplyDelete
  104. Info yang sangat berguna.. Perbanyakkan lagi entry ok :D

    ReplyDelete
  105. senarai gampang?hehe knapa pilih tittle cmtu hehehe...done follow,jom join segmen saya http://kacangsebuncis.blogspot.com/

    ReplyDelete
  106. thanks for info.. byk yg baru tahu..

    ReplyDelete
  107. ha ha.. bagus itu.. saya suka kitab ta'limul muta'allim.. kamu alim juga ya

    ReplyDelete
  108. kitab yang sangat-ii yana suka :) taalim mutaalim . terima kasih di atas perkongsian . Barakallahufikh :)

    ReplyDelete
  109. thanks for sharing a good info! mya da follow awk blk. rajin2 BW :)

    ReplyDelete
  110. wahhhh ./ betol3 ./ tengsss hehee

    ReplyDelete
  111. Wahh...byk betul yg pernah buat terutama menyapu di mlm hari sbb terasa sejuk sikit berbanding menyapu di siang hari huhuhu...
    Thanks sbb share.

    Anyway, saya dh follow blog ni. Nice juga entri. :)

    http://shazlan7677.blogspot.com

    ReplyDelete
  112. trima kasih di atas perkongsian berguna ini..
    moga kita semua dijauhkan dari kepapaan.. Amin :)

    ReplyDelete
  113. sharing yang bagus..bole buat rujukan masa depan..sape yang taknak papa tu bole buang sifat2 tu..in shaa Allah

    www.naturalhealthyandbeauty.blogspot.com

    ReplyDelete